2015. 04. 08.

Prolog

"....Színház az egész világ,
és színész benne minden férfi és nő:
fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár
 ..."

Foglalj hát helyet karosszékedben, a fények halványodjanak!
Függöny mögött sok apró kéz mi serényen kopácsol
Faun lép eléd, s rabolva teremt világot...


...


Elhal minden nesz, a csendet harapni lehet, Faun patája koppan ritmust játszva a pallón, kezében a függöny széle. Balról jobbra halad lágyan húzva magával a mélybordó brokátfüggönyt. Pillantásotok összeér, rád mosolyog  amit nem tudsz mire vélni de egy pillanatra megszűnik létezni a tér és az idő.

Eszmélsz, kissé zavartan körbenézve meglepődsz hogy a függöny teljes palástot vont köréd, keresed a széleit mit felfedezni vélsz magad előtt, ott ahol a Faun áll. Egyszer még rád pillant, távolból erdei madarak késő délutáni csivitelésére leszel figyelmes. Patakopogás ahogy a Faun eltűnik a függöny széleinek átfedésében… Mint mikor a köd száll fel úgy foszlik semmivé a függöny…


Forró nyári nap késő délutánja, a tücskök rá-rázendítenek mintha csak az erdőszélről hallatszó madárdallal pletykálkodnának. A múlt homályába vesző történelmű apró falucska. Talán az elhelyezkedéséből adódóan, vagy hogy a lélekszáma sosem haladta meg a harmadfél-ezret elkerülték a nagy pusztítások. A házakon végigtekintve megállapíthatatlan milyen a domináns náció, van itt sváb, székely sőt még görög nemzetiségi jegyeket viselő épület is ami által inkább érezzük magunkat egy skanzenban, mint hagyományosnak tekinthető faluban.

A völgy felöl kaptat hazafelé ló és lovasa. Az állat méltóságteljes, ami elmondható a hátán ülőről is… egészen addig amíg ügetni nem kezd, mert akkor árnyalódik a kép. :-) A fogadó előtt idogálóknak biccentve fordulnak a hegynek futó utcácskára minek végét nyitott székely kapu s tornácos parasztház zárja. A hosszú parasztház, stílust megtartva de a modern kor vívmányait felhasználva nem rég lett felújítva kimondottan pihenni vágyók fogadására,  hat különálló lakrésszel és egy nagyobb konyha-étkező helységgel. A parasztházzal szemben kocsibeálló, istálló és az intéző lakrészeként szolgáló, harmonizáló épületek tapadnak szorosan egymáshoz. A teljes birtoknak viszont ez még csak az előkertje.

Pár éve költözött ide, nem kevés szóbeszédnek adva témát. Magukat bennfentesnek vélők rebesgetik hogy mélyen bent van egy korai reneszánsz  kort idéző vadászház hol buja szeánszokat, mitikus asztaltáncoltatásokat és talán még időugrásokat is tartanak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése